Visits to farmers and entrepreneurs with good practices in soil protection

Informational meetings with farmers

Practices on the ground! project has reached the information and advocacy faze connected to a very important segment of the population involved in maintaining soil quality at a national level, which are farmers and agrarian area entrepreneurs.

The project wants to evaluate and measure the level of knowledge and information owned by the big and small Romanian farmers from Mures, Cluj, Bistrita-Nasaud and Alba counties, acquired through academic studies or informational meets, campaigns and trainings done by local or national authorities. Also, the project wishes to come to the aide of farmers and inform them on the different methods of maintaining soil quality, according to national and European legislation.

Because the formation of topsoil and the reclaiming of land quality are extremely slow processes, the soils cand be considered, essentially, non-renewable resources. For this reason, we consider the information activity with farmers as being of great importance and a first step towards rising the general level of awareness in the necessity of preserving soil quality..

Through the informational meetings and field visits made, the farmers receive valuable information regarding legislation, their rights and obligations in maintaining soil quality for the protection of the environment and for sustainable agriculture. Also, the farmers receive, through informational meetings sustained by our environment expert, information connected to practical and correct means of administering farms as to help maintain the soil quality by planting more sustainable crops for their lands.

The project will continue to disseminate important information for the agrarian environment in the purpose of preserving and maintaining soil quality through field visits at farms with good practices history which will serve as an example of activity for the other farmers.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

Pregătirea solului pentru obținerea certificării ecologice

Agricultura ecologică (agricultura organică sau biologică) devine din ce în ce mai mult o alternativă viabilă pentru cei mai curajoși și întreprinzători fermieri care aplică metodele specifice acestui tip de agricultură pe suprafețe mari, unii dintre ei chiar în toată ferma, deși încă există problema volumului mai mare de muncă și a prețurilor care să compenseze producția mai redusă.

Se observa și în rândul consumatorilor o tendință crescătoare spre produse ecologice, mai sănătoase, fără pesticide reziduale și obținute cu grijă față de mediu. Cererea românilor pentru produsele ecologice este în creștere, aceștia fiind tot mai interesați de un stil de viață sănătos și există o piață de desfacere din ce în ce mai mare pentru aceste alimente, care aduc producătorilor venituri pe măsura eforturilor lor și a importanței acestor produse pentru omenire.

Agricultura ecologică are un potențial fantastic, deși în România terenurile agricole cultivate în acest sistem reprezintă doar 2% din suprafața arabilă, față de o medie europeană de aproximativ 7% și are o ascensiune rapidă: numărul de operatori certificați în agricultura ecologică s-a triplat în ultimul deceniu, în timp ce suprafața din agricultura ecologică aproape că s-a dublat.

Trecerea de la agricultura convențională la cea ecologică implică o serie de provocări. Stabilirea celor mai potrivite tehnologii de cultură, alegerea mașinilor pentru pregătirea solului și întreținerea culturilor, adaptarea rotației culturilor și analiza oportunităților pieței sunt doar unele dintre ele.

Ferma trebuie să fie viabilă, să aibă capital de lucru și o sursă sigură și durabilă de îngrășăminte organice sau un numar de animale corelat cu suprafața cultivată în sistem eco care să asigure îngrășamintele organice în cantitățile și la standardele necesare. Gunoiul de grajd trebuie lăsat la fermentat pentru ca cea mai mare parte a semințelor de buruieni să își piardă capacitatea de a germina odată împrăștiate pe sol.

Rotația culturilor trebuie să includă culturi diverse și în special leguminoase, culturi fixatoare de azot, iar solul să conțină nutrienții necesari și să nu existe buruieni.

În agricultura organică, fertilitatea solului este un factor central pentru succes.

Menținerea și creșterea fertilității solului trebuie să fie preocuparea prioritară a fermierului. În agricultura convenționala nutrienții de care au nevoie culturile sunt administrați prin îngrășăminte, pe când în agricultura ecologică trebuie schimbate practicile agricole pentru a crește fertilitatea solului prin metode bio. Iată câteva soluții pentru creșterea fertilității solului:
– Încorporarea unor cantități mari de masă vegetală sau de reziduuri de la recoltat;
– Îngrășăminte verzi în special culturi cu aport de azot (lucerna, mazăre, soia etc.);
– Fertilizare crescută cu gunoi de grajd și compost;
– Hranirea multianuală a terenului cu un amestec de leguminoase și ierburi;
– Culturi intercalate;
– Acoperirea permanentă a terenului cu culturi de protecție;
– Cultivarea superficială a solului și reducerea intensității de lucrare a solului. Acestea au un rol foarte important, redând solului vitalitatea și asigurând reluarea întregii activități biologice naturale, prin acțiunea vietăților din sol (râme, insecte etc) și prin stoparea aducerii la suprafață solului a semințelor de buruieni din sol care au fost încorporate cu ocazia arăturii. Populația de râme și alte viețuitoare din sol este un bun indicator a ceea ce se întâmplă în sol. Efectul râmelor asupra solului este foarte vizibil cu ochiul liber, găurile și excrementele râmelor arătând vitalitatea solului;
– Folosirea de utilaje ușoare pentru recoltat și transport și reducerea tasării solului printr-un control eficient al trecerilor pe sol și prin utilizarea mașinilor cu roți late și cu presiune redusă în pneuri, cu roți duble sau cu șenile. Foarte eficientă este folosirea unor remorci de transfer cu roți late de la combină la utilajul de transport de la capătul tarlalei.
– Evitarea intrării pe sol când acesta este umed;
– Adăugarea de materiale alcaline (amendamente, calciu) o dată la 3-4 ani, pentru a stabiliza valorile pH-ului.

Înainte de a trece la agricultura ecologică trebuie făcute anumite pregătiri. Se recomandă să se facă o lucrare de afânare adânca a solului și distrugerea hardpanului cu un subsolier, lucrare făra răsturnarea brazdei, care favorizează conservarea apei în sol și păstrarea unei stări cvasi-naturale a solului fără a deranja viețuitoarele din sol și fără a aduce la suprafață semințe de buruieni încorporate cu ocazia arăturii. Această operație trebuie repetată ori de câte ori este nevoie, mai des dacă solul este argilos și reține apa la suprafață (băltire).

Dacă se doreste să se înființeze o cultură de primăvară, se recomandă o cultura de protecție a solului peste iarnă, de regulă una care îngheață, care se distruge foarte ușor în primăvară. Aceasta asigură un îngrășământ natural și un strat de mulci care se păstrează la suprafața solului și protejează solul împotriva eroziunii eoliene și hidrice, ajută la stabilizarea pe sol a zăpezii în timpul iernii, evitând spulberarea sau troienirea, crește portanța solului, permitând intrarea pe sol primăvara cu câteva zile mai devreme și previne scurgerea apei pe terenurile în pantă și evaporarea apei din sol.

Efectele benefice ale practicării agriculturii ecologice asupra solului:
– Creşterea sustenabilă a fertilităţii solurilor. Agricultura ecologică are cele mai sănătoase metode şi mijloace de refacere şi conservare a fertilităţii solurilor prin stimularea activităţii microorganismelor solului şi folosirea de compost, îngrăşăminte verzi şi rotaţii lungi cu plante perene şi anuale cu sistem radicular bogat şi/sau profund.
– Diminuarea eroziunii solului. Diminuarea eroziunii solului se realizează ca urmare a ameliorării solului (creşterea conţinutului în materie organică şi îmbunătăţirea structurii) şi a unei mai bune acoperiri a acestuia (mulcire, culturi de protecţie)
– Conservarea mai bună a apei în sol. Conţinutul ridicat de materie organică a solului duce la o mai bună reţinere şi conservare a apei în sol, ceea ce are ca efect reducerea nevoilor de irigare.
– Protecţia solului, apei şi aerului. Prin neutilizarea de îngrăşăminte chimice de sinteză, pesticide şi alte produse chimice de sinteză, prin utilizarea raţională şi echilibrată a resurselor, în special a celor regenerabile, prin grija faţă de natură şi prin metodele şi tehnicile specifice, agricultura ecologică asigură o bună protecţie a resurselor de sol, apă şi aer.