Exercitii la sol!

Elevii și părinții lor – actori importanți în managementul sustenabil al solului

Pentru a implementa practicile sustenabile de gestiune a solului, elevii din liceele agricole au nevoie de concursul părinților.

Proiectul ”Exerciții la sol” a atins o bornă importantă, prin informarea a peste 200 de elevi din liceele agricole cu privire la practicile sustenabile de gestiune a solului. Această activitate a inclus câte două întâlniri în fiecare din cele cinci licee agricole implicate. Prima întâlnire a inclus o prezentare a legislației privind gestiunea solului, a necesității îndreptării atenției către acest subiect dar și o prezentare din interior, din partea unui student, a experienței educaționale oferite de USAMV. Cea de-a doua întâlnire a inclus aplicații practice ale informațiilor, expunându-se de către echipa de proiect cazuri concrete în care managementul sustenabil al solului are un efect benefic asupra fermei.

În cadrul ultimelor două întâlniri, de la Colegiul Emil Negruțiu din Turda, a reieșit o nouă posibilă dezvoltare a proiectului – abordarea părinților, în calitatea lor de șefi de exploatație, pe tematicile propuse de proiect, pentru a sigura că informații relevante privind fertilizarea sustenabilă, organizarea lucrărilor agricole, irigarea, asolamentul și alte practici sunt susținute și de generația actuală de fermieri. Aceste activități se înscriu în obiectivele proiectului, urmând a se stabili zile de prezentare cu părinții elevilor.

Proiectul va continua cu informarea în rândul fermierilor. 40 dintre aceștia vor beneficia și de efectuarea gratuită a analizelor de sol însoțită de on instructaj clar. În acest fel se vizează introducerea acestei practici ca o activitate firească, derulată anual de către fermieri cu implicații importante asupra dozajului tratamentelor, fertilizării și altor practici agricole.

Proiectul este derulat de Fundația HEKS/EPER România în parteneriat cu Fundația FAER prin programul Active Citizen Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin granturile SEE 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.ro. Informații despre Active Citizens Fund în România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro .