Vizitele de studiu ale elevilor liceelor agricole în ferma Agrocarmolact
Impresii din partea participanților
În luna martie a anului 2023, s-au derulat 5 vizite de studiu a elevilor liceelor agricole din județele Cluj, Alba, Bistrița Năsăud și Mureș, la ferma Agro Carmolact din Șieu Odorhei, județul Bistrița Năsăud, considerată un exemplu de bună practică.
În cadrul vizitelor, elevii au avut la dispoziție un jurnal de notare a impresiilor din vizită, în care au fost încurajați să noteze principalele impresii în urma acestora.
Prima vizită a fost organizată pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, aparținând Colegiului Agricol Traian Săvulescu, Târgu Mureș. Printre principalele impresii ale elevilor s-au numărat următoarele:
- Ferma include mai multe activități specifice sectorului agricole, de la producția de furaje la creșterea vacilor și producția de produse finite.
- Sectorul de creștere a vițeilor este foarte bine amenajat, existând posibilitatea de a vedea ce se întâmplă cu vițeii din prima zi de fătare.
- Producția silozului este foarte profesionistă, calitatea acestuia fiind influențată de calitatea solului.
Cea de-a doua vizită a fost organizată în data de 15.03.2023, la aceeași locație care i-a primit pe elevii de la Liceul Tehnologic Agricol Bistrița, de la clasele a-IX-a și a XI- a specializările Tehnician ecologist și calitatea mediului (liceu), Lucrător în agroturism (scoală profesională) și horticultor (școala profesională).
Elevii au parcurs același itinerariu pregătit de gazde – prezentarea fermei, prezentarea zonei de fătări și spațiile temporare pentru viței, grajdurile mari, zona de teren pregătit pentru furaje cu explicarea lucrărilor specifice și zona de producție și depozitare furaje. Vizita s-a încheiat cu vizită în sala de muls pentru a se înțelege întreg procesul de la producție nutreț până la producție produs pus în consum sau în procesare.
Elevii eu menționat următoarele impresii:
- Ferma este foarte modernă și anumite părți din această pot să inspire viitori fermieri, însă e un drum lung de parcurs până a ajunge în această etapă.
- Ne-a plăcut mult partea de prezentare a producției mixului de hrană, personalul fermei a fost foarte deschis în a prezenta întreg procesul.
- A fost ceva nou să înțeleg importanța fiecărei lucrări a solului în producția unui siloz de bună calitate.
Cea de-a treia vizită a fost organizată pentru elevii Grupului Școlar ”Ioan Bojor” Reghin, de la specializările de Tehnician AgroTurism și Tehnician în Industria Alimentară. Elevii au remarcat în cadrul fermei următoarele:
- Ferma are o serie de dotări impresionate de la tractoarele și utilajele specifice până la grajduri și depozite de furaje. Terenul pe care produce ferma nutrețul este bine îngrijit și există un control foarte clar asupra lucrărilor.
- Grajdul este aerisit și încăpător iar partea de automatizări reduce semnificativ nevoia de forță de muncă.
- Am apreciat prezentarea dlui Inginer Vasile Zdrenghia și răbdarea de a răspunde la întrebări.
Cea de-a patra vizită a fost organizată pentru elevii Liceului Tehnologic ”Ștefan Manciulea” Blaj. Din partea liceului au participat 20 de persoane, elevi și însoțitori. Printre impresiile împărtășite de aceștia, se numără:
- Ferma este un exemplu bun de organizare și de grijă față de sol și față de animale. Implicarea proprietarilor este vizibilă prin mobilizarea exemplară a tuturor angajaților.
- Vacile sunt sănătoase și bine hrănite. Performanțele privind producția de lapte sunt peste medie.
- Producția furajelor și gestiunea solului sunt importante prin influența în produsul finit.
Utilajele folosite sunt de ultimă generație deși mai există și unele vechi care au fost adaptate.
Cea de-a cincea și ultima vizită a fost din partea Colegiului ”Emil Negruțiu” de la Turda, care a inclus atât ferma Agrocarmolact cât și la Herghelia Beclean. Elevii au fost interesați de această nouă destinație deoarece majoritatea erau de la specializarea de Medicină Veterinară. Impresiile lor despre vizită, colectate în timpul discuțiilor de la masa de prânz, au fost următoarele:
- Ferma Agrocarmolact este un exemplu de performanță în domeniul zootehnic, însă pentru micii fermieri este dificil să respecți acest grad de exigență în gestiunea solului, producția furajelor, calitatea laptelui și bunăstarea animalelor.
- Nu știam că hrana animalelor poate să aibă o astfel de influență în calitatea și cantitatea laptelui. Mi-a plăcut prezentarea privind prepararea furajelor.
- Ne-am bucurat că am putut vizita și Herghelia Belclean. A fost ceva deosebit.
Aceste impresii colectate de la elevi de managerul de proiect, prezent la vizitele organizate în fermă, au fost prelucrate pentru a putea fii centralizate într-un articol comun.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.
#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants
– asigurarea producției de alimente și biomasă, inclusiv în agricultură și silvicultură;
– absoarbe, depozitează și filtrează apa și transformă nutrienții și substanțele, protejând astfel sursele de apă subterană;
– oferă baza vieții și a biodiversității, inclusiv habitate, specii și gene;
– acționează ca un rezervor de carbon;
– oferă o platformă fizică și servicii culturale pentru oameni și activitățile acestora;
– acționează ca sursă de materii prime;
– constituie o arhivă a patrimoniului geologic, geomorfologic și arheologic
3) Principalele măsuri pe care proprietarii de terenuri trebuie să le întreprindă:
– Testarea periodică a solului pentru a evalua calitatea acestuia;
– Utilizarea practicilor agricole ce conduc la reducerea degradării solului (asolamentul);
– Drenarea zonelor umede și a solurilor organice, și pentru a reface turbăriile drenate.
– Stimularea cercetării, monitorizarea și evaluarea resurselor de sol;
– Conștientizarea și mobilizarea societății și a administrației publice pentru protejarea solului.
Prezentările deschid o serie de acțiuni de informare și conștientizare adresate elevilor din liceele tehnologice agricole, fermierilor și autorităților publice.